Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/03/2019 η ημερίδα με θέμα:Επιτραπέζια Ελιά - Βήματα Συγχρονισμού στην Αλυσίδα Υπεραξίας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας της ΔΟΕΠΕΛ, υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, σε αίθουσα του Επιμελητήριου στο Γύθειο, το Σάββατο 30.03.2019.
Την Ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Δρ. Γιώργος Ντούτσιας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές τον κλάδο των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της χώρας σήμερα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους:
Σταύρο Αραχωβίτη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ηλία Στρατηγάκο, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχη Ν. Λακωνίας
Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι προγραμματισμένοι ομιλητές της Ημερίδας:
Μιχάλης Θεοφιλάκος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λακωνίας που παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση του Λακωνικού Ελαιώνα της Επιτραπέζιας Ποικιλίας Καλαμών.
Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος και Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας που αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που προκαλεί το γλοιοσπόριο τόσο στα ελαιόδεντρο, όσο και στα κύρια προϊόντα του, με νέα στοιχεία και εξελίξεις στο πεδίο έρευνας και φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση του.
Ηλίας Βουδούρης, ως παραγωγός επιτραπέζιας ποικιλίας ελιάς τόνισε τη σημασία ύπαρξης ποιότητας στο προϊόν, καθώς και τη σημασία επαρκούς ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών από γεωπόνους σχετικά με την ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών στην ελαιοκαλλιέργεια.
Δημήτρης Σέρβης από την Τεχνική Ανάπτυξη - Υποστήριξη Προϊόντων Φυτοπροστασίας της εταιρείας BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, που παρουσίασε το σύγχρονο πρόγραμμα φυτοπροστασίας της BASF στην ελαιοκομία.
Γιώργος Κορίννης, Τεχνολόγος Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής που αναφέρθηκε στα επιτρεπόμενα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ελαιοκαλλιέργεια, τονίζοντας την σημασία της ορθολογικής χρήσης τους.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ μίλησε για τον βιολογικό κύκλο της ζύμωσης στην παρασκευή των φυσικών εμπορικών τύπων του προϊόντος και τη σημασία της στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος ενώ παράλληλα τόνισε ότι, η δομή της μετασυλλεκτικής διαδικασίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση της δομής αυτής.
Εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κ.κ.
Νέλος Γεωργούδης, Πρόεδρος ΠΕΜΕΤΕ & Αντιπρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ που τόνισε την ανάγκη της διασφάλισης της ποιότητας του ελαιόκαρπου απο τον παραγωγό και την σημασία της ποιοτικής υπεροχής και της ασφάλειας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF ο οποίος τόνισε ότι η Basf θα τρέξει αποδεικτικούς αγρούς, προσαρμόζοντας τα προγράμματα ψεκασμών με τα προϊόντα της στις διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με στόχο να εξασφαλίσουν ασφαλή αλλά και ποιοτικά προϊόντα (ελιά και ελαιόλαδο) για τους παραγωγούς. Οι αγροί θα γίνουν επισκέψιμοι για τους γεωπόνους και ελαιοπαραγωγούς, με σκοπό τη διάδοση της αποτελεσματικής φυτοπροστασίας. Η εταιρεία έχει την λύση για το γλοιοσπόριο με το Insignia και παράλληλα προετοιμάζει πρόταση για την βελτίωση των δολωματικών ψεκασμών που είναι φιλικοί στο περιβάλλον.
Δημήτρης Πετροπουλάκης, Γεωπόνος και Βιοκαλλιεργητής, που επεσήμανε τη δυσκολία αντιμετώπισης του γλοιοσπορίου στη βιολογική καλλιέργεια και τόνισε τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του παθογόνου βακτηρίου Xylella fastidiosa στη χώρα μας, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων που αφορούν στην ύπαρξη δέντρων «αντικαταστατών» σε περίπτωση προσβολής ελαιόδεντρων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου