Ενδεχόμενη απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα -ή ακόμα και την Καλαμάτα-, της Τσενγκτού, πρωτεύουσας της κινεζικής επαρχίας Σιτσουάν, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με την πολυμελή αντιπροσωπεία της εν λόγω κινεζικής περιφέρειας, η οποία τον επισκέφθηκε.
Με την κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον Γι Ζουάνγκ, αντιπρόεδρο της μόνιμης επιτροπής του Επαρχιακού Λαϊκού Κογκρέσου της Σιτσουάν, ο Π. Νίκας συζήσε θέματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις τουριστικές ανταλλαγές, καθώς από τους Ασιάτες αξιωματούχους εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις υποδομές που υφίστανται στην Περιφέρεια στον τουριστικό τομέα -μεταξύ των οποίων και τα υδατοδρόμια.
Σημαντικό στοιχείο στην διάρκεια της σημερινής συνάντησης αποτέλεσε η προοπτική της ανταλλαγής φοιτητών, μέσω προγραμμάτων ανάλογων του Erasmus που εφαρμόζεται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν στο πλαίσιο του βιομηχανικό τομέα, αλλά και στον αγροτικό, καθώς οι Κινέζοι φάνηκαν ανοιχτοί να εξετάσουν την προοπτική της παραγωγής και επεξεργασίας μεταξιού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από την πλευρά του περιφερειάρχη επισημάνθηκε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας να μετάσχει σε εκθέσεις που διοργανώνονται στην Τσενγκτού -η οποία περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 πλέον αναπτυσσόμενων πόλεων στη Λαϊκη Δημοκρατία της Κίνας-,διευκολύνοντας προς τούτο επιχειρηματίες από την Περιφέρεια.
Ας σημειωθεί ότι μεταξύ της Ελλάδας και της Σιτσουάν -περιοχής 93.000.000 ανθρώπων, με τριπλάσια έκταση από τη χώρα μας- υπάρχει ήδη έντονη διασύνδεση στην οικονομία και το εμπόριο, αλλά και στις πολιτιστικές ανταλλαγές, με τον όγκο εισαγωγών και εξαγωγών το 2018 να σημειώνει αύξηση κατά 31,8%.
Πέρυσι, ο Γουάν Νινγκ εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Σιτσουάν υπέγραψε “μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση των φιλικών ανταλλαγών και συνεργασίας” μεταξύ της επαρχίας Σιτσουάν και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου