Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών
«Εκτός επιχορήγησης από τα προγράμματα των Περιφερειών χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας»
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών κατέθεσε με πρωτοβουλία του ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης με την συνυπογραφή άλλων 59 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα των Περιφερειών της χώρας «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19».
Όπως επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης στην ερώτηση του, παρ’ όλο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα των αιρετών Περιφερειών δημιούργησε προσδοκίες σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, που βρέθηκαν για πολλούς μήνες σε αναστολή λειτουργίας λόγω των μέτρων εξ’ αιτίας της πανδημίας με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες, οι περιορισμένες πιστώσεις και η μη συμπερίληψη συγκεκριμένων ΚΑΔ, έθεσαν την συντριπτική πλειονότητα των κατατεθειμένων αιτήσεων προς χρηματοδότηση, εκτός του προγράμματος.
Παράλληλα και όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στις συγκεκριμένες δράσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος η ενίσχυση να μην εισπραχθεί αμιγώς λόγω χρεών στο δημόσιο, αφού παρά την κατάθεση τροπολογίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη η ενίσχυση αυτή, απορρίφθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων επικαλούμενος την ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα δύο μήνες μετά, καμία σχετική ρύθμιση δεν έχει υπάρξει, η οποία να καθιστά την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη.
Τέλος ο Αλ. Χαρίτσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τους συναρμόδιους Υπουργούς:
1. Προτίθενται να εκπονήσουν νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου θα συμπεριλαμβάνονται και οι ΚΑΔ που είχαν αποκλειστεί από την ανωτέρω δράση, καθώς και οι επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τα ΠΕΠ σε όλη την επικράτεια;
2. Θα προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση των απαιτούμενων διατάξεων ώστε η επιχορήγηση που θα δοθεί στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 17 Μαίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Προς τον κο Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός επιχορήγησης από τα προγράμματα των Περιφερειών «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19»
Οι Περιφερειακές Διοικήσεις της χώρας κατά το προηγούμενο διάστημα κάνοντας χρήση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, υλοποίησαν προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων των Περιφερειών τους με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.
Τα συγκεκριμένα προγράμματα των Αιρετών Περιφερειών δημιούργησαν προσδοκίες κυρίως για τις επιχειρήσεις εκείνες, μικρές και πολύ μικρές, που αναγκάστηκαν σε αναστολή λειτουργίας των δραστηριοτήτων τους λόγω της πανδημίας. Λόγω των μηδενικών εσόδων τους και της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους δαπάνες, έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στα συγκεκριμένα προγράμματα, προκειμένου να αποφύγουν την οριστική παύση λειτουργίας τους, η οποία θα επέφερε απώλειες θέσεων εργασίας και αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Παρ’ όλα αυτά εξ’ αιτίας των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων των προγραμμάτων, της μη συμπερίληψης συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), της μη πλήρωσης κριτηρίων όπως αυτά θεσπίστηκαν και τυπικών παραλείψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των εγκρίσεων που εκδίδουν οι Περιφέρειες της χώρας, η συντριπτική πλειονότητα των κατατεθειμένων αιτήσεων προς χρηματοδότηση, βρίσκονται εκτός προγραμμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Εγκρίθηκαν=1.704
Απορρίφθηκαν=6.598
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Εγκρίθηκαν=1.785
Απορρίφθηκαν=2.038
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Εγκρίθηκαν=3.705
Απορρίφθηκαν=6.404
Περιφέρεια Ηπείρου
Εγκρίθηκαν=3.991
Απορρίφθηκαν=3.981
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Εγκρίθηκαν=1.071
Απορρίφθηκαν=3.117
Σημειώνεται, ότι λόγω της σύνθετης διαδικασίας που απαιτήθηκε για την κατάθεση της αίτησης, όπου σε πολλές περιπτώσεις απαιτούσε τη συμβολή επ’ αμοιβή φοροτεχνικών-μελετητικών γραφείων, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με πρόσθετες οικονομικές δαπάνες.
Παράλληλα και όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στις συγκεκριμένες δράσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος η ενίσχυση να μην εισπραχθεί αμιγώς λόγω χρεών στο δημόσιο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές», καταθέσαμε τροπολογία προκειμένου να είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών της χώρας. Τροπολογία η οποία απορρίφθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επικαλούμενος την ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς, σήμερα δύο μήνες μετά, καμία σχετική ρύθμιση δεν έχει υπάρξει, η οποία να καθιστά την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη.
Κατόπιν αυτών,
Επειδή η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που αποκλείστηκαν από τις συγκεκριμένες δράσεις λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων αλλά και των αυστηρών κριτηρίων, συγκαταλέγονται σε αυτές που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων για πολλούς μήνες με αποτέλεσμα να απειλούνται με οριστική παύση της δραστηριότητάς τους.
Επειδή το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και παράλληλα δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η ενίσχυση στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα προγράμματα των Περιφερειών να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
3. Προτίθενται να εκπονήσουν νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου θα συμπεριλαμβάνονται και οι ΚΑΔ που είχαν αποκλειστεί από την ανωτέρω δράση, καθώς και οι επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τα ΠΕΠ σε όλη την επικράτεια;
4. Θα προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση των απαιτούμενων διατάξεων ώστε η επιχορήγηση που θα δοθεί στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αχτσιόγλου Έφη
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου