Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, είχε πρόσφατα ο Θανάσης Δαβάκης, σχετικά με την αναβάθμιση του ΚΕΕΜ σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων για όλα τα Όπλα και όλα τα Σώματα του Στρατού Ξηράς.
Σχετικά με τη συνάντηση αυτή, ο κ. Δαβάκης δήλωσε:
Η κατανομή και η λειτουργία των στρατοπέδων, βασίζεται στην επιχειρησιακή τους χρησιμότητά και το λειτουργικό κόστος που έχουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Μετά ακολουθούν ως φυσική συνέπεια, οι παράπλευρες ωφέλειες για τις περιοχές που τα φιλοξενούν και τις τοπικές τους κοινωνίες.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης τότε και λόγω της μακράς σχέσης μου με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αντέδρασα έντονα – σε πολιτικό, κοινοβουλευτικό και προσωπικό επίπεδο – όταν το 2018 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποφάσισαν την εφαρμογή ενός νέου συστήματος κατάταξης, με αποτέλεσμα να καταργηθεί και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) που λειτουργούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη.
Οι λόγοι για την αντίδρασή μου αυτή ήταν απλοί και ξεκάθαροι. Η κατάργηση του ΚΕΝ εντός του ΚΕΕΜ και η μετατροπή του σε ένα απλό Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως (ΕΚΕ), με αντίστοιχη μεταφορά του εκπαιδευτικού έργου στις μονάδες της προκάλυψης, ήταν τροχοπέδη στην επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, κοστοβόρα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις οικογένειες των στρατευσίμων, αντιπαραγωγική για την καλή εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων αλλά και άδικη για την τοπική κοινωνία της Λακωνίας.
Στο πλαίσιο της διαρκούς (αθόρυβης) προσπάθειάς μου για την επαναλειτουργία του ΚΕΝ στο ΚΕΕΜ, συναντήθηκα πρόσφατα για μία ακόμη φορά με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς – με δεδομένη την πολιτική βούληση για αλλαγές – το θέμα του επανασχεδιασμού του συστήματος εκπαίδευσης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επιτελικής επεξεργασίας. Του επανέλαβα τη σταθερή μου άποψη ότι η στρατιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να διενεργείται σε στρατόπεδα της ενδοχώρας και όχι στις παραμεθόριες Μονάδες, οι οποίες έχουν άλλο έργο και αποστολή. Ειδικά το ΚΕΕΜ αποτελεί από κάθε άποψη πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης για να τα νεοσύλλεκτα Ελληνόπουλα όλων των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς.
Διαπίστωσα με χαρά ότι οι απόψεις αυτές αποτελούν απόψεις και του στρατηγού Φλώρου, τόσον όσον αφορά τις αντιρρήσεις για το μέχρι τώρα σύστημα όσο και για τα υπέρ του ΚΕΕΜ επιχειρήματα.
Έφυγα από τη συνάντησή μου με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αισιόδοξος για τις εξελίξεις που έρχονται για το ΚΕΕΜ...
Τον ευχαρίστησα και για την επίδοση της αναμνηστικής πλακέτας..!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου