ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ»
Η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας παρουσιάζει την τρίτη ετήσια μουσικοχορευτική της παράσταση με τίτλο «Αντιθέσεις». Η παράσταση θα λάβει χώρα στη Σπάρτη, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο την Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 21:00.
Θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η παράσταση πραγματεύεται -με βασικό εργαλείο τον παραδοσιακό χορό και τραγούδι- ζεύγη φαινομενικών αντιθέσεων που προκύπτουν από τις ετερότητες και από την πορεία μετασχηματισμού του πολιτισμού μας. Ένας προβληματισμός τελικά για τους κοινούς τόπους, τα «παντρέματα» και την ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση.
Συμμετέχουν τα μέλη-χορευτές της Λαογραφικής Ομάδας Λακωνίας.
Επιμέλεια παράστασης: Νίκος Μπαριάμης
Την εκδήλωση πλαισιώνει το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Πεντάηχον και μουσικοί από τη Μακεδονία.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου- Π.Ε. Λακωνίας & Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης
Εισιτήριο: 7€ (είσοδος ελεύθερη για παιδιά Δημοτικού)
Προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος
Λίγα λόγια για την Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας
Ο πολιτιστικός σύλλογος Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας ιδρύθηκε το 2018. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται στην πόλη της Σπάρτης και αριθμεί περίπου 200 ενεργά μέλη. Στο σύλλογο λειτουργούν τμήματα εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών και Παραδοσιακού Τραγουδιού από όλη την Ελλάδα. Στο επίκεντρο των σκοπών του είναι η έρευνα, η διάσωση και η ανάδειξη των στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού του νομού Λακωνίας. Ο σύλλογος κατέχει μεγάλο αρχείο πρωτογενούς και ανέκδοτου οπτικοακουστικού υλικού που συλλέγεται από τις εξορμήσεις και τις επιτόπιες καταγραφές των μελών του στα χωριά του νομού. Οργανώνει κάθε χρόνο ετήσιες μουσικοχορευτικές παραστάσεις με συμμετοχή όλων των μελών του («Γύναιτε» 2019, «του Αποχωρισμού» 2022), συμμετέχει σε χορευτικές συναντήσεις και παραστάσεις εντός και εκτός Λακωνίας, έχει συντονίσει δράσεις για την προβολή του λαϊκού πολιτισμού του νομού στο πανελλήνιο (βλ. εκπομπή Αλάτι της Γης) και έχει εκδώσει μουσικά έργα με θέμα τη μουσικοχορευτική παράδοση του νομού Λακωνίας (βλ. «ΖΑΡΑΚΑΣ», «ΑΡΑΧΟΒΑ»). Επίσης διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με αυθεντικές φορεσιές και πιστά αντίγραφα αυτών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου