Μέτρα που θα φέρουν τους γιατρούς στο ΕΣΥ….
Οι γιατροί παραιτούνται ή δεν επιθυμούν να διοριστούν στο ΕΣΥ λόγω των χαμηλών μισθών, της εξάντλησης από την υπερεφημέρευση, της επιστημονικής απαξίωσης, την έλλειψη τήρησης κανόνων εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης διαφάνειας στις διάφορες λειτουργίες των νοσοκομείων.
Τα δημόσια νοσοκομεία φάνηκαν χρήσιμα τον καιρό της πανδημίας. Στάθηκαν όμως όρθια χάρη στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των ιατρών και του λοιπού υγειονομικού προσωπικού. Τώρα οι γιατροί φεύγουν από το ΕΣΥ, γιατί κανένας δεν τους έδωσε σημασία! Αυτοί οι ήρωες που κράτησαν όρθια τα νοσοκομεία τον καιρό της οικονομικής κρίσης όπου κάποιοι άλλοι έφευγαν στο εξωτερικό, η πολιτεία τους γύρισε την πλάτη. Τώρα μάλιστα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε κίνητρα επαναπατρισμού γιατρών από το εξωτερικό με ετήσια αμοιβή 100000-150000 ευρώ. Για τους γιατρούς που έμειναν εδώ θα κάνει κάτι; Μας παρακινεί να πάμε όλοι στο εξωτερικό και μετά να ξαναέρθουμε, γιατί ο δικός μας μισθός δεν ξεπερνάει τις 34.000 ευρώ μετά από 10 χρόνια δουλειάς. Επιτέλους να μας τα ξεκαθαρίσουν και να πάρουν γενναία μέτρα και για αυτούς που στήριξαν το ΕΣΥ. Αλλά όποτε ρωτάμε, μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά! Τελικά για ποιους υπάρχουν λεφτά;
Εδώ παρατίθενται ορισμένα μέτρα που θα δώσουν κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ ή να επιλέξουν να διοριστούν στο ΕΣΥ. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εξαγγελθούν πριν γίνουν οι προκηρύξεις, γιατί αλλιώς οι γιατροί δεν έρχονται στο ΕΣΥ.
1) Μέτρα που θα συνεισφέρουν στην αύξηση του εισοδήματος των ιατρών ΕΣΥ:
Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των Ιατρών ΕΣΥ με τον μικρότερο δυνατό συντελεστή. Παλαιότερα οι εφημερίες φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Τώρα το ποσό των εφημεριών προστίθεται σε αυτό του μηνιαίου μισθού με αποτέλεσμα το ετήσιο εισόδημα να ξεπερνά το κριτικό όριο των 30.000 (βασικός μισθός και εφημερίες μαζί) και να φορολογείται το πλεονάζον ποσό με συντελεστή 36% που σημαίνει ότι ο μέσος γιατρός πληρώνει εφορία 4000 ευρώ, που ισοδυναμεί με το να κάνει 5 μήνες εφημερίες τσάμπα.
Το επίδομα που δίδεται σε ιατρούς που δουλεύουν στα ΤΕΠ, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή Νεογνών ή σε ιατρούς αναισθησιολόγους και κυμαίνεται από 250-400 ευρώ μηνιαίως, θα πρέπει να είναι αφορολόγητο. Τα 400 ευρώ επιδόματος μηνιαίως αποφέρουν αύξηση των ετήσιων απολαβών κατά 4800 ευρώ. Όταν αυτό το ποσό ενσωματώνεται στο βασικό μισθό και εφόσον το ετήσιο σύνολο ξεπερνά τις 30.000 ευρώ φορολογείται με 36%, οπότε χάνεται περίπου το 1/3 του επιδόματος και αυξάνεται επιπλέον η φορολόγηση. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι μακάρι να μην έπαιρναν επίδομα, γιατί ότι τους δίνει το παίρνει το κράτος πίσω!
Αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών με τους ίδιους όρους όπως αποζημιώνει το ΕΣΥ του ιδιώτες ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες με μπλοκάκι. Πολλές φορές λόγω έλλειψης προσωπικού οι ιατροί ΕΣΥ αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν επιπλέον πρόσθετες εφημερίες από αυτές που προβλέπει και αποζημιώνει ο νόμος, προκειμένου το τμήμα να είναι καλυμμένο όλες τις ημέρες του μήνα. Επομένως ο ιατρός ΕΣΥ εξυπηρετεί ανάγκες που δεν μπορεί να τις καλύψει το κράτος. Κάνοντας όμως μια πρόσθετη εφημερία κάθε μήνα, αυτό σημαίνει ότι τον χρόνο έχει περισσότερα έσοδα κατά 1440 ευρώ περίπου και αν συνολικά ξεπερνά τις 30000 τότε η εφορία του κρατάει τα 500 ευρώ δηλαδή το 1/3 των πρόσθετων εφημεριών. Το ΕΣΥ αποζημιώνει τους ιδιώτες ιατρούς με διπλάσιο ποσό (από ότι τους ιατρούς ΕΣΥ) και αφορολόγητα για πραγματοποίηση εφημεριών στο νοσοκομείο. Θα πρέπει λοιπόν να ισχύουν οι ίδιοι όροι και για τους ιατρούς ΕΣΥ και έτσι θα αυξηθούν τα κίνητρα για να πραγματοποιούν οι ιατροί ΕΣΥ πρόσθετες εφημερίες. Δεν μπορεί οι Ιατροί ΕΣΥ να κρατούν τα δημόσια νοσοκομεία όρθια και να πληρώνουν από πάνω!
Εφαρμογή επιδόματος προϋπηρεσίας. Χορήγηση αύξησης 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.
Επαναφορά επιδόματος βιβλιοθήκης. Ένα μέτρο που θα αυξήσει τις απολαβές, αλλά και θα συμβάλλει στην ενημέρωση των ιατρών σύμφωνα με τελευταίες ιατρικές εξελίξεις.
Να μην προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα αποδοχές που έχουν ήδη φορολογηθεί, όπως συμβαίνει με την φορολόγηση των κανονικών και πρόσθετων εφημεριών.
Αναπροσαρμογή του επιδόματος άγονης περιοχής σύμφωνα με τον σημερινό μισθό. Τώρα δίνεται με βάση το βασικό μισθό του 1983.
Το ιατρικό επάγγελμα θα πρέπει να ενταχθεί στα ανθυγιεινά. Η χορήγηση επιδόματος π.χ. ακτινοβολίας σε ιατρούς που η ειδικότητά τους χρησιμοποιεί μηχανήματα που εκπέμπουν ακτινοβολία, θα πρέπει να χορηγηθεί. Με τον όρο βέβαια ότι το επίδομα θα είναι αφορολόγητο.
Επιδότηση Διευθυντών για την εκπαίδευση νέων ιατρών στην ειδικότητα. Αυτό το μέτρο θα αυξήσει το εισόδημα των ιατρών, θα προσελκύσει νέους ιατρούς να έρθουν στην επαρχία να κάνουν ειδικότητα ή νέους επιμελητές να έρθουν στην επαρχία. Επιπλέον θα αποτελέσει κίνητρο να παραμείνουν οι διορισμένοι ιατροί στο ΕΣΥ, αφού θα γνωρίζουν ότι με το πέρασμα των χρόνων το έργο τους θα είναι πρωτίστως εκπαιδευτικό και δεν θα συμμετέχουν σε νυκτερινές εφημερίες. Η σωματική αντοχή των ιατρών ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουν ηλικιακά. Πως μπορεί κανείς να εφημερεύει την νύχτα και το πρωί να έχει να κάνει ένα μεγάλο χειρουργείο?
Θέσπιση του Κλινικού Φροντιστή δίνοντας την δυνατότητα σε ιατρούς ΕΣΥ να διδάξουν στα πανεπιστήμια της επαρχίας που δέχονται φοιτητές επαγγελμάτων υγείας. Το πλεονέκτημα είναι ότι οι ιατροί που γνωρίζουν τα περιστατικά της κλινικής τους θα μπορούν να μεταδώσουν την γνώση τους και την εμπειρία τους στους φοιτητές. Επιπλέον με ένα επίδομα πανεπιστημιακής απασχόλησης των 400 ευρώ στελεχώνονται τα περιφερειακά πανεπιστήμια με μικρότερο κόστος και επιπλέον οι γιατροί ενισχύουν το εισόδημά τους.
Χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των ιατρών από κονδύλια της περιφέρειας. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε νομού, αλλά και την προτίμηση των ιατρών, να μπορεί η περιφέρεια να ενισχύει τις απολαβές των ιατρών. Ο κάθε ιατρός θα μπορεί να επιλέγει το νοσοκομείο της περιφέρειας που επιδοτεί με συγκεκριμένες απολαβές, ανάλογα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Θα λέγαμε ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί των ιατρών ΕΣΥ διότι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές (περίπου 40%). Προτείνεται για τους Επιμελητές Β’ οι καθαρές (μετά την φορολογία) μηνιαίες απολαβές να φθάνουν τα 3000 ευρώ, για τους Επιμελητές Α’ τα 3800 ευρώ και για τους Διευθυντές τα 4200 ευρώ.
2) Μέτρα που θα συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας και στην ποιότητα ζωής των ιατρών ΕΣΥ:
Αυστηρή τήρηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για το ωράριο εργασίας των ιατρών ΕΣΥ σε εβδομαδιαία κλίμακα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι γιατροί ΕΣΥ δεν θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών. Η υπερεφημέρευση πραγματικά εξουθενώνει τους ιατρούς ΕΣΥ και τους εξωθεί σε παραίτηση. Επιπλέον απαξιώνεται η υπόστασή τους και η προσφορά τους όταν αναγκάζονται να εργαστούν με εντέλλεσθε ξεπερνώντας το 48ωρο, ενώ για πολλά χρόνια κρατούν όρθιο το ΕΣΥ με το φιλότιμό τους.
Απαγόρευση μετακίνησης γιατρών για κάλυψη αναγκών πέραν των 20 χιλιομέτρων. Πρέπει να σεβαστούμε τις οικογενειακές υποχρεώσεις των ιατρών. Είναι εξουθενωτικό η μάνα γιατρός να μετακινείται σε μεγάλη απόσταση για κάλυψη εφημερίας.
Αυστηρός έλεγχος του ωραρίου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ σε ημερήσια κλίμακα. Πολλά νοσοκομεία λειτουργούν όπως θέλουν 2-3 γιατροί. Έρχονται στη δουλειά όποτε θέλουν αυτοί επηρεάζοντας έτσι και τις ζωές και την οικογενειακή αρμονία των υπολοίπων. Το γεγονός να γίνεται η επίσκεψη στις κλινικές αργά ή να ξεκινούν τα χειρουργεία καθυστερημένα, αποτελεί ένα αίτιο απελπισίας και παραίτησης για πολλούς γιατρούς.
Υπολογισμός των ωρών εργασίας της εφημερίας στα συντάξιμα χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει στην πρώιμη συνταξιοδότηση των ιατρών, έτσι ώστε νέοι ιατροί να εισέρχονται στο ΕΣΥ, αλλά και να αναγνωριστεί η σωματική και η ψυχολογική φθορά των ιατρών από τις εφημερίες πολλών ετών.
Προκήρυξη ταυτόχρονα όλων των κενών θέσεων. Πολλοί ιατροί δεν επιθυμούν να διοριστούν στο ΕΣΥ, γιατί είτε θα είναι μόνοι τους, είτε θα είναι λίγοι ιατροί στην κλινική που θα εργαστούν, οπότε θα έχουν αυξημένο όγκο εργασίας. Δεν έχει νόημα να προκηρύσσεις 1 θέση παθολόγου, όταν λείπουν τέσσερις. Δεν έχει νόημα να προκηρύσσεις θέση Παθολόγου αν ταυτόχρονα δεν υπάρχει π.χ. Πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο. Δεν έχει νόημα να προκηρύσσεις μια θέση Νευροχειρουργού διότι αν δεν υπάρχει δεύτερος, πως θα κάνει επεμβάσεις? Άμεσα να προκηρυχθούν όλες οι θέσεις των επικουρικών ιατρών στην επαρχία. Να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει την προκήρυξη θέσης, 6 μήνες πριν την κένωση μιας θέσης λόγω συνταξιοδότησης. Να σταματήσουν οι παρατάσεις της θητείας των Διευθυντών, έτσι ώστε να εισέλθουν νέοι ιατροί στο ΕΣΥ.
Χορήγηση στεγαστικών δανείων για τους ιατρούς ΕΣΥ, προκειμένου να εξασφαλίσουν στέγη στην περιοχή που βρίσκεται το επαρχιακό νοσοκομείο.
Συνυπηρέτηση συζύγων ιατρών ΕΣΥ ή συζύγου νοσηλευτή.
3) Μέτρα που θα συνεισφέρουν στην επιστημονική εξέλιξη των ιατρών ΕΣΥ:
Εφαρμογή λίστας ασθενών έτσι ώστε να αποτελεί και λίστα χειρουργού. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα και στους νέους γιατρούς να χειρουργούν και να εκπαιδεύονται. Αυτό είναι το παράπονο αρκετών νέων ιατρών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, ότι δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων. Εφόσον η λίστα τηρείται απαρέγκλιτα τότε θα χειρουργούν όλοι με τη σειρά και με καλή αναλογία. Μάλιστα θα μπορούσε να προβλεφθεί για το σκοπό αυτό και συγκεκριμένος προϋπολογισμός Επιμελητή (όσον αφορά την τιμολόγηση υλικών για την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων) και ταυτόχρονα να αξιολογείται το έργο του ιατρού.
Θέσπιση της εκπαιδευτικής ώρας για εκμάθηση νέων ιατρικών τεχνικών. Να δοθούν κίνητρα (οικονομικά ή εξέλιξης) σε επισκέπτες ιατρούς έτσι ώστε να πηγαίνουν σε επαρχιακά νοσοκομεία για να διδάξουν τεχνικές σε ιατρούς ΕΣΥ σε απογευματινό ωράριο π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις ή τεχνικές αναισθησίας. Το ΕΣΥ εκπαιδεύει το ΕΣΥ. Με τον τρόπο αυτό εξελίσσεται επιστημονικά ο ιατρός της επαρχίας και ελαττώνεται ο αριθμός των διακομιδών προς άλλα νοσοκομεία.
Σύνδεση ασθενούς εφημερίας με τον γιατρό εφημερίας. Είναι αναγκαίο για εκπαιδευτικούς λόγους και για την ανάπτυξη της ιατρικής οντότητας ο εφημερεύων ιατρός να είναι υπεύθυνος για τους ασθενείς που εισάγει στην εφημερία του. Ο εφημερεύων ιατρός θα προτείνει και θα εκτελεί την θεραπεία σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ιατρούς. Με το τρόπο αυτό δημιουργούμε ένα δυνατό και αποδοτικό ΕΣΥ με ίσες ευκαιρίες για όλους τους ιατρούς.
Να ισχύσει το σύστημα κυκλικής διεύθυνσης των κλινικών του ΕΣΥ. Διευθυντές με διαφορά προϋπηρεσίας μέχρι 3 έτη θα πρέπει να αναλαμβάνουν ο καθένας κυκλικά ανά 2 χρόνια την διεύθυνση της κλινικής. Δεν γίνεται ένας γιατρός ΕΣΥ που έγινε διευθυντής 3 μήνες νωρίτερα σε σχέση με έναν άλλο συνάδελφό του, να προΐσταται για 15 χρόνια συνέχεια μέχρι να πάρει σύνταξη.
Επιδοτούμενη υποχρεωτική εκπαιδευτική άδεια 15 ημερών, έτσι ώστε οι γιατροί των επαρχιακών νοσοκομείων να παρακολουθούν τις εργασίες της ειδικότητας τους σε ένα μεγάλο νοσοκομείο ή σε ένα συνέδριο.
Εξοπλισμός των νοσοκομείων με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα καταγράφονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
4) Μέτρα που θα συνεισφέρουν στην διευκόλυνση της εργασίας των ιατρών ΕΣΥ:
Στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με ιατρικό προσωπικό για αυτόνομη λειτουργία στο πρωινό ωράριο. Να γίνει καταγραφή των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις των ειδικοτήτων που έχουν αυξημένη ζήτηση. Να θεσμοθετηθεί ότι οι ιατροί των ΤΕΠ δεν θα μετακινούνται στα αντίστοιχα ιατρικά Τμήματα. Να δοθεί η δυνατότητα στους Γενικούς ιατρούς που θέλουν να δουλέψουν στα δημόσια νοσοκομεία να πάρουν χειρουργική ή παθολογική εξειδίκευση ΤΕΠ μετά από 1 έτος δουλειάς στον αντίστοιχο τομέα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα ΤΕΠ να λειτουργούν αυτόνομα τουλάχιστον στο πρωινό ωράριο και θα αποσυμφορηθεί το έργο των ειδικών ιατρών των κλινικών. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ένα χειρουργείο και μόλις το τελειώσεις να σε περιμένουν στα επείγοντα 10 ασθενείς και μετά να ξαναπηγαίνεις για χειρουργείο κ.ο.κ. Σε όλες τις ειδικότητες να προβλέπεται η τρίμηνη εργασία όλων των ειδικευόμενων ανεξαρτήτου ειδικότητας, αποκλειστικά στα ΤΕΠ. Οι ειδικευόμενοι που δουλεύουν σε επαρχιακά νοσοκομεία με παράταση και έχουν συνεχή θητεία 3 χρόνια εκτελώντας και εφημερίες στα ΤΕΠ, να έχουν την δυνατότητα να πάρουν την ειδίκευση της Επειγοντολογίας Χειρουργικού ή Παθολογικού τομέα με την δέσμευση ότι θα προσληφθούν σε μόνιμη θέση με τη λήξη της ειδικότητας.
Ενίσχυση των επαρχιακών νοσοκομείων με νέους (ηλικιακά) γιατρούς. Να προκηρύσσονται θέσεις αγροτικού ιατρού για τα ΤΕΠ νοσοκομείων και για τις κλινικές με κίνητρα την μέτρηση του χρόνου ως χρόνου ειδικότητας. Να καθιερωθεί η υποχρεωτική πραγματοποίηση μέρους της θητείας ειδίκευσης των ειδικευόμενων ιατρών σε επαρχιακά νοσοκομεία και μετά να δηλώνουν για την συνέχιση της ειδικότητας στα μεγάλα νοσοκομεία. Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ανάπαυσης των ιατρών κατά τη διάρκεια εφημερίας. Να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική καταγραφή της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών που θα κρίνονται ετήσια από ανεξάρτητους ιατρούς. Για παράδειγμα να εξετάζεται ο ειδικευόμενος από ανεξάρτητους ιατρούς (π.χ. μέσω τηλεδιάσκεψης να δουν ζωντανά το χειρουργείο που θα εκτελέσει ο ειδικευόμενος) αν μπορεί να εκτελέσει μια σκωληκοειδεκτομή. Για να μην φεύγουν οι νέοι ιατροί στο εξωτερικό.
Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Γενικούς ιατρούς παθολογικής ή χειρουργικής κατεύθυνσης, έτσι ώστε να κόβεται η αυξημένη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία.
Προσωπικό νοσηλευτών από την αντίστοιχη κλινική θα πρέπει να εξυπηρετεί τα επείγοντα χειρουργεία στο πρωινό ωράριο. Τα επείγοντα χειρουργεία δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την πρωινή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, έτσι ώστε να μην αναβάλλονται επεμβάσεις, αλλά και όλες οι επεμβάσεις να γίνονται στην ώρα τους.
Κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής του ιατρού στην αποζημίωση ασθενούς όταν συμβεί ιατρικό λάθος. Λόγω υποστελέχωσης οι ιατροί δουλεύουν με εξουθενωτικούς ρυθμούς και το κράτος οφείλει να τους καλύπτει. Πάντα βέβαια με αξιολόγηση του ιατρικού λάθους.
Ενεργός ρόλος της Περιφέρειας στην λειτουργική διασύνδεση των νοσοκομείων. Σε κάθε διοικητική περιφέρεια (όχι υγειονομική περιφέρεια) να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο αναφοράς πλήρως εξοπλισμένο, που θα δέχεται διακομιδές μόνο από νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας. Έτσι ώστε οι ιατροί ανεμπόδιστα να μπορούν να διακομίσουν περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης. Τώρα ο γιατρός της επαρχίας παρακαλάει τα νοσοκομεία των Αθηνών να δεχθούν το περιστατικό, δαπανώντας ώρες ατέλειωτες στο τηλέφωνο, ενώ ταυτόχρονα κωλύεται το έργο του.
5) Μέτρα που θα συνεισφέρουν στην διαφάνεια της λειτουργίας του νοσοκομείου:
Η ετήσια ανανέωση της σύμβασης των διοικητών να συγκεντρώνει το 70% των υπογραφών του προσωπικού. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι ευνοϊκές ενέργειες προς συγκεκριμένα άτομα του νοσοκομείου.
Θέσπιση Πειθαρχικού Συμβουλίου που θα διερευνά τις συνθήκες παραίτησης των ιατρών ΕΣΥ με εξέταση ενδεχόμενων ευθυνών των Διοικητών ή των Διευθυντών του Τμήματος.
Διαφάνεια στις προκηρύξεις ιατρών ΕΣΥ. Να μπορούν οι υποψήφιοι να ελέγχουν τα προσόντα των συνυποψηφίων τους γνωρίζοντας το ονοματεπώνυμο του κάθε συμμετέχοντα.
Θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ουσιώδη κίνητρα για να έρθουν οι γιατροί να δουλέψουν στο ΕΣΥ. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι πρώτα πρέπει να εξαγγελθούν και να νομοθετηθούν τα μέτρα και μετά να γίνουν οι προκηρύξεις!
Σημειώνεται ότι η παρούσα επιστολή εστάλη στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Κοινοβουλευτικό Τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Μουζόπουλος MSc, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός ΝΜ Σπάρτης
Αναπληρωματικός Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Λακωνίας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου