ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 6ο π.χ αιώνα(!)



ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 6ο π.χ αιώνα(!)
Αρχαίες Κροκεές – Λακωνικός κόλπος αμαξωτός δρόμος των αρχαίων Σπαρτιατών.
---------------------
Η Σπάρτη δεν ήταν μια Πόλη – Στρατόπεδο αλλά η Πολιτεία της ΕΥΝΟΜΙΑΣ και της ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Η αμαξίλατη επικοινωνία την χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες τόσο σε οδούς μέχρι την Κόρινθο, όσο και προς τον Λακωνικό κόλπο. Οι αύλακες έχουν πάχος0.05μ, έως 0.15μ. και βάθος 0.01μ.έως 0.3μ.Το σημαντικότερο είναι ότι το μετοτρόχιο είχε μήκος 1.40μ όσο είναι το μετοτρόχιο του σημερινού σιδηροδρόμου (ΤΥΧΑΙΟ;;;).
Αν παραλληλίσουμε το σύστημα τους με τα σημερινά δεδομένα, θα λέγαμε ότι επρόκειτο για ένα είδος ΑΝΤΙΘΕΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ του σιδηρόδρομου. Όπως ακριβώς ο σιδηρόδρομος έχει τους τροχούς επάνω στις ράγες, αντίστοιχα οι άμαξες των αρχαίων Ελλήνων πραγματοποιούσαν την πορεία τους σταθερά μέσα στις αρματροχιές, τα αυλάκια δηλαδή τα λαξευμένα σε πετρώδες έδαφος και σε βράχο.
Το δίκτυο ήταν «μονής γραμμής», επέτρεπε δηλαδή την διέλευση ενός μόνο οχήματος και η δυνατότητα της ταυτόχρονης αμφίδρομης κινήσεως στην αμαξήλατη οδό σε δύσκολο σημείο ήταν πρακτικά αδύνατη. Στην περίπτωση αυτή η μία άμαξα θα έπρεπε να βγει εκτός αρματροχιών, γεγονός ανέφικτο, αφού σε απότομη πλαγιά δεν το επιτρέπει ο τόπος, πολύ περισσότερο, εάν ήταν και φορτωμένη.
Τα εμφανή προτερήματα του Πελοποννησιακού δικτύου στον τομέα των χερσαίων μεταφορών και επικοινωνίας, ειδικά σε ότι είχε να κάνει με στρατιωτικές επιχειρήσεις, επέβαλαν προοδευτικά την εξάπλωσή του και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η τόλμη και η δεξιοτεχνία των Ελλήνων οδοποιών, που ήταν σε θέση να χαράσσουν διαδρομές σε απότομες πλαγιές, συχνά με κλίσεις μεγαλύτερες του 15%, ή ακόμα και στην αλπική ζώνη σε υψόμετρο μέχρι και 1.600μ. (π.χ. η οδός κατά μήκος της κορυφογραμμής του βορείου Ταϋγέτου).
Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ως διάδοχη κατάσταση το υιοθέτησε και το χρησιμοποίησε μέχρι την κατάρρευσή της, όπου και έπαψε να υφίσταται ισχυρή κεντρική εξουσία, που ρύθμιζε τη δημιουργία του δικτύου και την απαιτούμενη συντήρησή του.
Στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ Ραψωδία Δ΄1έως 12 αναφέρεται το ταξίδι του Τηλέμαχου προς στον Βασιλιά Μενέλαο για την εξεύρεση του πατέρα του, του Οδυσσέα (Στην Λακεδαίμον' έφθασαν, μες τα σχισμένα όρη και στο παλάτι ετράβηξαν του ενδόξου Μενελάου.....). Από αυτούς τους δρόμους και οι αρχαίοι Ρωμαίοι μετέφεραν και τον ΚΡΟΚΕΑΤΗ ΛΙΘΟ. Οι Σπαρτιάτες δεν ήταν μόνο Πόλη στρατόπεδο αλλά πρωτοπόροι σε πολλούς τομείς.
Πηγή : Γιάννης Αντ. Πίκουλας
ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ



Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

LAKONES.gr

e-info.gr

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

BANNER 1

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

EBLOG

GRAD GROUP

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ