"ΤΟ ΨΗΛΌΚΟΤΡΩΝΙ" γράφει ο Νίκος Αργείτης



Το ψηλοκοτρώνι είναι ο Βράχος που συναντάμε στο δεξί μας  χέρι ευθεία πάνω, όπως πηγαίνουμε προς το χωριό Γκιότσαλι και  λίγο πριν φθάσουμε τον Άγιο Παντελεήμονα, στο σημείο που φαίνεται η σπηλιά.

Η ιστορία θέλει τον Ιμπραήμ να περνά από την περιοχή, πηγαίνοντας προς Κυνουρία για να καταπνίξει την Επανάσταση και να σφαγιάσει τους κατοίκους της, αλλά στο Μαριόρεμα ο Κολοκοτρώνης με άλλους Οπλαρχηγούς του  έφραξαν το δρόμο και τον   εξανάγκασαν να καταφύγει στα γύρω βουνά για να γλιτώσει.

Μάλιστα στην κορυφή του βουνού, πάνω από τη σπηλιά, δόθηκε σκληρή μάχη με τους Μανιάτες, γι αυτό η κορυφή αυτή φέρει σήμερα το όνομα αυτό.

Στη σπηλιά, που μόλις μετά βίας φαίνεται στην εικόνα μας,  ο θρύλος αναφέρει ότι είχαν καταφύγει πολλά γυναικόπαιδα από το Γκιότσαλι για να γλιτώσουν από τη μανία του Ιμπραήμ αλλά κάποιος, ονόματι Σμαϊλος, το πρόδωσε, αλλά ευτυχώς την τελευταία στιγμή αυτά του ξέφυγαν.

Ο Ιμπραήμ, από την οργή και το κακό του, έδωσε  αμέσως εντολή και σκότωσαν τον ίδιο τον προδότη. Από τότε  το μέρος αυτό αποκαλείται: "ανάθεμα του Τούρκου"

Εντύπωση πάντως προκαλεί στον κάθε διερχόμενο ή επισκέπτη η συρμή που φαίνεται (κάτι σαν δρόμος), που ξεκινά από τη σπηλιά  και καταλήγει στον κεντρικό δρόμο σχεδόν, η οποία  αποκαλείται "Σάρα". Παρόμοια όμως γεωλογικά φαινόμενα συναντάμε  και σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας και της περιοχής μας, κι όχι μόνο, όπως για παράδειγμα στη Μονεμβασιά, ευθεία πάνω από την Παναγίτσα και του Σαρμπάνη τα μαντριά, στα Χάραυλα,  λίγο πριν φθάσουμε στο ύψος των βράχων που βρίσκονται   πάνω από  τη  Σαμάρα και την Καστέλλα και αλλού.

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE