Ο λαός είναι εδώ…το ΠΑΣΟΚ; - γράφει ο Ηλίας Παναγιωτακάκος



Περί του μέλλοντος του ΠΑΣΟΚ μετά μισό αιώνα ζωής.
Το ερώτημα δεν είναι με ποιον πάμε ... αλλά με ποιους και τι εκπροσωπούμε.
Ο λαός είναι εδώ…το ΠΑΣΟΚ;
***
Κάπως άγαρμπα και βιαστικά μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ξεκίνησε η συζήτηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε για την ανανέωση , είτε για την αλλαγή του Προέδρου και μάλιστα με τέτοια ένταση σαν να απώλεσε το Κίνημα την διακυβέρνηση της χώρας. Βέβαια το διακύβευμα της (εσωκομματικής διαπάλης/εσωστρέφειας) επικοινωνείται μέσω των ΜΜΕ-ΜΚΔ και όχι στα θεσμικά Όργανα ,που στο όνομα τους ομνύουν ότι σέβονται και καταστατικά θα υπηρετήσουν.
Λες και το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο Αρχηγός/Πρόεδρος (σημαντική η προσωπικότητα και η ταυτότητα του) και όχι η κρίση ταυτότητας του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Ξαφνικά εδώ και πολλά χρόνια αγαπήσαμε το ουδέτερο πολιτικό Κέντρο και ενοχοποιήσαμε/ευνουχήσαμε την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού – Σοσιαλδημοκρατίας.
***
Αυτό συνέβη και με την ταυτότητα των «αδελφών» κομμάτων της Ευρώπης.
Βέβαια η «Μετα-διπολική εποχή» με σημείο ορόσημο την «πτώση του τείχους του Βερολίνου» διαμόρφωσε και άλλαξε τους όρους της νέας εποχής με την κυριαρχία της Παγκοσμιοποίησης , του «Καπιταλισμού Καζίνο», της (επανα)δημιουργίας νέων Κρατών με αλλαγή συνόρων, την αναβίωση παλαιών εθνικιστικών διεκδικήσεων, την άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού και της της τρομοκρατίας, των μαζικών μετακινήσεων προσφύγων και πάσης φύσεως μεταναστών.
***
Μπλέξαμε στις συμπληγάδες του Νεοφιλελευθερισμού αφήνοντας τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα χωρίς πολιτική ομπρέλα. Στο πολιτικό ζήτημα «Ρήξη ή Ενσωμάτωση» διολισθήσαμε προς το δεύτερο, με θολές - στρογγυλεμένες πολιτικές χωρίς γωνίες και διακριτές οριοθετήσεις,
Δεν υπερασπιστήκαμε με σθένος τον Πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ με ευδιάκριτες θέσεις για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη των λαών, απέναντι σε παρανοϊκούς πολέμους αδυνατίζοντας ισχυρές παραδοσιακές συμμαχίες.
***
Ο «Κυβερνητισμός» πέρα από το θετικό θεσμικό και πολιτικό ισοζύγιο ως Κυβέρνηση, διαμόρφωσε γενιές στελεχών αγκυλωμένες- προσανατολισμένες στην εξουσία (Δεν είναι τυχαίες οι μεταγραφές – αναχωρήσεις ένθεν και κακείθεν του ΠΑΣΟΚ) και με Οργάνωση Βάσης στα πρότυπα της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου με την αποκλειστική κυριαρχία των Βουλευτών, τόσο για τα πρόσωπα στελέχωσης των Οργάνων , όσο και τις επιλογές στις λίστες υποψηφίων Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων κλπ.
Αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης με γενναία αυτοκριτική και ριζικής αλλαγής του μοντέλου ανοικτού δημοκρατικού κόμματος μελών με διακριτούς ρόλους με βουλευτές και πολιτευτές.
***
Τα πολιτικά κόμματα είναι συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος με καταστατικές αρχές, ιδεολογία και πολιτικές θέσεις.
Η αποχή και ο αναχωρητισμός των πολιτών από την πολιτική ακόμα και από την κορυφαία πολιτική πράξη των εκλογών πρέπει να προβληματίσει τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, γιατί η δημοκρατία θέλει τόνωση, ενδυνάμωση και οξυγόνο για να έχει προοπτική μέλλοντος.
Προϋπόθεση η εσωκομματική δημοκρατία με ζωογόνο αντιπαράθεση θέσεων επί των αρχών και αξιών που αποτελούν το διακηρυκτικό τους πλαίσιο.
***
Για την (ανα) γέννηση – (ανα)συγκρότηση και επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ ως φορέα Δημοκρατικής Αλλαγής απαιτείται πριν την εκλογή Προέδρου οψέποτε κι αν γίνει, πολιτική συμφωνία πάνω σε Πρόγραμμα Δράσης Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού, Πατριωτικού χαρακτήρα και κοινωνικών συμμαχιών για Κοινωνικό (όχι επιδοματικό) Κράτος με αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων τάξεων και στρωμάτων.
***
Η κρίση και η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων για την Προεδρεία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει με την σαφή κατάθεση προγραμματικών δεσμεύσεων για το κόμμα και την κοινωνία με διαβούλευση από τις υπάρχουσες οργανώσεις μελών που θα αποτελέσουν και θα οριστικοποιήσουν και το εκλογικό σώμα με συγκεκριμένη ημερομηνία και όχι με Fast Track μέλη του 2ευρου αμφιβόλου προελεύσεως.
Το γνωρίζουμε , τους γνωρίζουμε ιδιαίτερα στην Περιφέρεια , το πληρώσαμε.
Δεν αποκλείεται κανένας από αυτές τις διαδικασίες, αλλά μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και οριοθετημένες προθεσμίες.
Διακριτοί οι ρόλοι των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.
***
Επιβάλλεται λοιπόν για ένα φορέα της Αλλαγής να αποκτήσει την ενσυναίσθηση του χρέους και του καθήκοντος που θέλει να υπηρετήσει πενήντα χρόνια μετά ,δηλαδή ότι γεννήθηκε για να υπηρετήσει το λαό και την Πατρίδα και όχι την παρτίδα των φιλοδοξιών και των τυχόν προσωπικών στρατηγικών, μηχανισμών, στρατηγών και ομαδαρχών.
Ο λαός είναι εδώ…το ΠΑΣΟΚ;

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE