Αθανάσιος Σαρόπουλος
Για την πανώλη των αιγοπροβάτων και για κάθε άλλη ζωονόσο ή ζωοανθρωπονόσο θα εισαχθεί και θα εξαπλωθεί στην Ελλάδα στο μέλλον, υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή των Ελλήνων είναι πλήρως ενήμερες για την ουσιαστική και τεράστια έλλειψη κτηνιάτρων στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, παρά μόνο ευθύνες...
Αποσπάσματα από το έγγραφο υπόμνημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. πρωτ. 585/29‐08‐2019 προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας με κοινοποίηση στα αρμόδια Υπουργεία και στα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία επαναλήφθηκαν αυτούσια στο έγγραφο υπόμνημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με αρ. 228/31‐03‐2022 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, μέλη της Κυβέρνησης και στα πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων:
"Οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα ζωικής προέλευσης, οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, οδηγούν στην ανάγκη ουσιαστικών κτηνιατρικών ελέγχων «από τη φάρμα στο πιάτο» διασφαλίζοντας τη Δημόσια Υγεία και την υγεία των ζώων. Για την εφαρμογή των διατάξεων της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, την ευζωία, την πρόληψη των ζωονόσων και των ζωοανθρωπονόσων (όπως η φυματίωση και η βρουκέλλωση), τη διακίνηση των κτηνιατρικών φαρμάκων και την ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης, απαιτούνται ισχυρές κτηνιατρικές υπηρεσίες, στελεχωμένες με κτηνιάτρους ελεγκτές στους οποίους θα παρέχονται οι απαραίτητοι πόροι και συνεχή εκπαίδευση για την άσκηση των καθηκόντων τους. Την τελευταία πενταετία το ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδας υπέστη τεράστιες καταστροφές λόγω σοβαρών ασθενειών που εισήλθαν από Τρίτες χώρες, όπως η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών και ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, με ανάλογο αντίκτυπο στα ζωικά προϊόντα λόγω μείωσης της παραγωγής και συνεπώς τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη χώρα. Επιπλέον αυξήθηκαν οι κίνδυνοι για ζώα και ανθρώπους λόγω επανεμφάνισης της λύσσας, η οποία είχε εκριζωθεί για δεκαετίες από την Ελλάδα.
…Παρόλο που τα ανωτέρω σοβαρά προβλήματα έχουν επισημανθεί διαχρονικά σε κυβερνητικούς παράγοντες και έχει τονιστεί η ανάγκη πρόσληψης μόνιμων κτηνιάτρων στο ΥπΑΑΤ και στις Περιφέρειες, το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει. Έχει δε οξυνθεί από τις αυξημένες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης πολλών κτηνιάτρων από τις δημόσιες υπηρεσίες και το «πάγωμα» των προσλήψεων λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Πρέπει να τονιστεί πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω έλλειψης κτηνιατρικού προσωπικού και απειλείται με την επιβολή προστίμου έως και 100.000 € ανά ημέρα. Επιπλέον οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελλιπή εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και των επισήμων ελέγχων των τροφίμων ζωικής προέλευσης, πέραν των προστίμων, περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές οδηγίες αναφορικά με κινδύνους που σχετίζονται µε την Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία. Ακόμη η έλλειψη ελέγχων έχει επίπτωση στις εξαγωγές τροφίμων ζωικής προέλευσης, µε όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την εθνική οικονομία. Είναι συνεπώς προφανής η ανάγκη ενδυνάμωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων (απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 250 προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων σε όλη την Ελλάδα)."
Ολόκληρα τα ανωτέρω υπομνήματα:
https://www.geotee.gr/ShowArticle.aspx?CatID=1&RefID=22849
https://www.geotee.gr/ShowArticle.aspx?CatID=1&RefID=24824
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου