«Καμία συγκεκριμένη απάντηση στα προβλήματα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών της Λακωνίας»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Καμία συγκεκριμένη απάντηση στα προβλήματα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών της Λακωνίας»


Γενικόλογα και χωρίς να δίνει συγκεκριμένες λύσεις απαντά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ερώτηση της Βουλευτού Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κας Νάγιας Γρηγοράκου με τίτλο: Χωρίς στήριξη οι Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών.

Η Βουλευτής τόνιζε στην Ερώτησή της ότι οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) στη Λακωνία, βρίσκονται αντιμέτωποι τη φετινή περίοδο αφενός με τον σκληρό ανταγωνισμό των αμφιλεγόμενων εισαγωγών από χώρες της Μεσογείου και, κυρίως, από την Αίγυπτο, αφετέρου με μία καθηλωμένη αγορά που δεν φαίνεται να μπορεί να απορροφήσει ούτε την εγχώρια παραγωγή.

Επιπλέον σημείωνε πως οι Λάκωνες αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς συνεχίζουν να πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης, την ίδια στιγμή που παρατηρούν το μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον για εξαγωγές.

Το αρμόδιο Υπουργείο απαντά στα παραπάνω προβλήματα αόριστα λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των πορτοκαλιών, στηρίζει και προωθεί τον εν λόγω τομέα μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος», σημειώνοντας ωστόσο πως «σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ 2023), στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας δεν υπάρχουν Οργανώσεις Παραγωγών»!.

Παράλληλα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην σχετική Απάντηση του Υπουργείου δεν αναφέρεται ούτε μία φορά (!) η ποικιλία πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia) που αφορά τους Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών, ενώ παρατίθενται πληροφορίες για τις μέσες τιμές παραγωγού πορτοκαλιού, από τις Π.Ε. Αργολίδας, Χανίων και Άρτας για τις ποικιλίες NAVELINAS και NAVEL.

Τέλος, γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στις ενέργειες προβολής και προώθησης των Ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες όπου σημειώνεται ότι:

«Στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/1829 της Επιτροπής και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/1831 της Επιτροπής, υλοποιείται το Μέτρο για την προώθηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση εφαρμογής του Μέτρου και της υλοποίησης των εγκεκριμένων προγραμμάτων ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων, είναι η Διεύθυνση Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ».

Από την εν λόγω Απάντηση αναδεικνύεται όχι μόνο η απόλυτη αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους Λάκωνες καλλιεργητές εσπεριδοειδών ποικιλίας Βαλέντσια (Valencia), αλλά και η απουσία προτάσεων και λύσεων για την ανακούφιση των κομβικών τους προβλημάτων.


Επισυνάπτονται τα σχετικά αρχεία.


Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE