ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ βρύση αναβλύζει συνεχώς νερό για 302 χρόνια

 


Γράφει ο Νίκος Αργείτης

Η σημερινή εξόρμησή μας στον Πάρνωνα, μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και αρκετά χωριά του Βουνού αυτού, όπως: Ρειχιά, Λαμπόκαμπο , Κρεμαστή και Πελετά.

Ας μείνουμε όμως προς το παρόν στην Κρεμαστή, που η παράδοση αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι διότι μοιάζει σαν να κρέμεται από τους λόφους των γύρω κατάφυτων βουνών, που την περικλείουν, σε ένα υψόμετρο 860 περίπου μέτρων.
Πηγαίνοντας από Λαμπόκαμπο (Φρέγκα), λίγο πριν φθάσουμε στην Κρεμαστή, βλέπουμε αριστερά μας να ωψώνεται το βουνό Αϊ Λιας, με τα όμορφα πεύκα του και έλατα, ενώ στα δεξιά μας αντικρίζουμε : τη Μαδάρα (το βουνό που βλέπει προς Μαρί), πιο δεξιά της το "Κατάρτι" και ακόμη δεξιότερα (προς Κυπαρισσίσι ), το μοναδικό Χιονοβούνι, κατάφυτο από έλατα.
Είναι ένα ιστορικό χωριό αφού ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα (επί Τουρκοκρατίας) που στη μεγάλη του ακμή (1700 μ.χ) απαριθμούσε 1465 κατοίκους, ενώ στην απογραφή του 2011, μόνο 180.
Μέχρι το 2011 ανήκε στο Δήμο Νιάτων, ενώ σήμερα στο Δήμο Ευρώτα.
Τα παλαιότερα χρόνια υπάγετο στην Επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς, γι αυτό ανέκαθεν η Επαρχία μας είχε στενούς δεσμούς και σχέσεις με το χωριό αυτό, που αυτό διαπιστώνεται ακόμη από το επώνυμο των κατοίκων του, με επικρατέστερα το :
Χαραμής, Πριφτάκης, Γκιουζέλης, Τζώρτζης, Τζάκας, Τσορομώκος(Τσορομόκος), Κοσμάς, Πουλάκης, Κυρανάκης κ.α
Παρ' όλο που το χωριό λεηλατήθηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, με την πυρπόλησή του το 1826 από τον Ιμπραήμ, εν τούτοις δεν εγκαταλείφτηκε ποτέ και παρέμεινε ζωντανό έως και σήμερα, με αυξητική μάλιστα τάση σπιτιών (που σήμερα πλησιάζουν τα 500) με λιγοστούς μεν κατοίκους το Χειμώνα, γύρω στους 20, αλλά το Καλοκαίρι τα όμορφα ανακαινισμένα δίπατα σπίτια ξαναζωντανεύνουν και πάλι αφού πλημμυρίζουν από ανθρώπινες ζωές, κυρίως ντόπιων ξενιτεμένων κατοίκων και Ομογενών, λόγω του δροσερού και υγιεινού κλίματος της περιοχής.
Καλό είναι να επισκεφτεί κάποιος την όμορφη Κρεμαστή, αφού εκτός από την ομορφιά και το γραφικό των σπιτιών και του τοπίου, μπορεί να ιδεί και να απολαύσει και πολλά άλλα αξιοθέατα που διαθέτει, όπως: την παλαιά βρύση με το γευστικότατο δροσερό νερό της, που αναβλύζει ακόμη σε κάποια σημεία της, με την εντοιχισμένη μάλιστα επιγραφή της να αναφέρεται στο έτος 1722, το ιστορικό σπίτι "Καζάρμα", απέναντι από την πλατεία, που διετέλεσε αρχηγείο των αγωνιστών του 21, την όμορφη - σύγχρονη εκκλησία που δεσπόζει στο λόφο του χωριού, "Κοιμήσεως της Θεοτόκου", την προτομή του ευεργέτη - δωρητή, Ν. Ι. Παπαμιχαλόπουλου κ.α. και να καταλήξει για ένα γεύμα σε μία από τις φιλόξενες ταβερνούλες του ούτως ώστε να απολαύσει τα πλούσια - ντόπια εδέσματά της!

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE