ΖΗΤΟΥΝ την ακύρωση εγκατάστασης 12 θηριωδών ανεμογεννητριών στη Δημοτική Ενότητα Βοιών



ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Η περιφερειακή αρχή οφείλει να εκπροσωπεί το λαό της Πελοποννήσου στην κυβέρνηση – και όχι την κυβέρνηση στην Πελοπόννησο


Την ακύρωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την εγκατάσταση δώδεκα (12) θηριωδών ανεμογεννητριών στη Δημοτική Ενότητα Βοιών – και, ειδικότερα, στη Χερσόνησο του Καβομαλιά – ζήτησε η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», δια του περιφερειακού συμβούλου Αρκαδίας Γιάννη Νικολάου, ύστερα από σχετική εισήγηση της εκπροσώπου της παράταξης στη Λακωνία Ελένης Κιούση, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,την Παρασκευή 30.08.2024.

Επειδή με το έργο αυτό διαφωνεί σύσσωμη η τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο Μονεμβασίας, ο κ. Νικολάου υπενθύμισε στην περιφερειακή αρχή ότι εκπροσωπεί το λαό της Πελοποννήσου στην κυβέρνηση – και όχι την κυβέρνησηστην Πελοπόννησο.

Ο κ. Νικολάου:

επεσήμανε ότι για το έργο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος είναι φορέας εποπτευόμενος από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι: πρώτον, η περιφερειακή αρχή άλλαξε σε θετική την γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας, και,δεύτερον, ότι, εκτός από τη γνωμοδότηση, η περιφερειακή αρχή άλλαξε και τον υπογράφοντα: αντί για την προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος και υδροοικονομίας, τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας υπέγραψε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης!

χαρακτήρισετο έργο προμελετημένο έγκλημα κατά της δημοτικής ενότητας Βοιών, με πρόσχημα την πράσινη μετάβαση. Και συνέχισε: « Όσο αναγκαίες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο αναγκαίος είναι ο σεβασμός στα ιδιαίτερα οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Η πράσινη μετάβαση και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, για να είναι πραγματικά βιώσιμη, πρέπει να είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιη, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι συμμέτοχοι στη διαδικασία. Προωθώντας, για παράδειγμα, τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας ζήτησε από την Επιτροπή να μην συναινέσει στη μετατροπή του Καβομαλιά σε βιομηχανικό σιλό ενέργειας. Ομόφωνα η επιτροπή απέρριψε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις δώδεκα (12) ανεμογεννήτριες.

Επίσης, ο κ. Νικολάου καταψήφισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού σε ήδη κορεσμένη περιοχή της ΔΕ Σκάλας. Το έργο εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις Τατούλη και Μάκαρη, ενώ καταψήφισε και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Τέλος, αναβλήθηκε η συζήτηση για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με την καύση βιοαερίου ισχύος 1 MW στη θέση «Δρυμώνας» στο Ξηροκάμπι.

Σχόλια

ΑΦΑΙ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 2731026347

NEOPTIC

EVROTAS CLEAN

ESTHIQUE

ΟΔΗΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

LAKONES.gr

ΓΚΟΥΜΑΣ

ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ

ΑΝΟΥΣΟΣ

ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΓΡΟΑΞΩΝ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

BANNER 1

LAKONES.gr ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΑΦΟΣ

ΜΠΑΤΣΑΚΗΣ

ΜΑΝΔΡΩΖΟΣ

SLEEP EXPERTS

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ VERGADOU 2731021701

ΕΜΙΛΥ ΚΑΡΥΓΙΑΝΝΗ

MONEMVASIA GROUP

IATRIKOS.gr

NRG SPORTS

VOiD ΣΠΑΡΤΗ

Diafimistes.gr

ΒΕΚΡΑΚΟΣ

AGORA

ΦΟΥΝΤΑΣ

ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ & YIOI ΣΠΑΡΤΗ

ΠΙΑΤΣΑ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΦΕΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΡΤΗ

ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Greek Exports Directory

GRAD ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΑ ΣΠΑΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ANT1 SOUTH

BEST RADIO

ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

BUSINESS ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΣΠΑΡΤΗ 2731022395

GRAD GROUP

LAKONIA REAL ESTATE