Erasmus Plus: 32 φοιτητές από Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία και Τσεχία
Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus Plus με τίτλο «Stop Domestic Violence & Abuse» που διοργανώσαμε στη Μονεμβάσια (Τουριστικό Περίπτερο) από τις 18 έως τις 26 Νοεμβρίου 2024, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μονεμβάσιας και τελούσε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τριάντα δύο (32) συμμετέχουσες/συμμετέχοντες από -αλφαβητικά- τις Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία και Τσεχία έμαθαν τις μεθόδους με τις οποίες θα αναγνωρίζουν πότε υφίσταται ενδοοικογενειακή βία και διδάχθηκαν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά που κακοποιούνται να έχουν μια καλύτερη ζωή.
Παράλληλα, μέσω στοχευμένων επισκέψεων, γνώρισαν διάφορα και ιδιαίτερα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Συγκεκριμένα:
Η πρώτη στάση ήταν στη Σκούρα, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Κυριών παρουσίασαν το έργο τους για την πολύπλευρη αναβάθμιση του χωριού και το ρόλο που έχει διαδραματίσει η γυναικεία δυναμικότητα στη νεοελληνική κουλτούρα.
Η δεύτερη στάση ήταν στην Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας, όπου ξεναγήθηκαν στο νέο δημοτικό μουσείο για τον μεγάλο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο από τον Αντιδήμαρχο, κ. Σταύρο Χριστάκο, αλλά και περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη όπου, μεταξύ άλλων, έμαθαν στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο.
Η τρίτη στάση ήταν στη Σπάρτη, όπου συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Θεόδωρο Βερούτη, ο οποίος τους μίλησε για το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και με την Αστυνόμο Α’, κ. Αριστέα Μαρούλη, η οποία τους μίλησε, αντιστοίχως, για το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Κατόπιν, επισκέφτηκαν το -δυστυχώς μη ευρέως γνωστό- Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή που «άνοιξε» τη συγκεκριμένη ημέρα για εμάς ο Αντιδήμαρχος, κ. Φάνης Λάζαρης. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον Καιάδα στην Τρύπη και κατόπιν περιηγήθηκαν στη Σπάρτη και στα μνημεία της (Οικία της Ευρώπης κ.ο.κ.), όπου έμαθαν στοιχεία για τη θέση της γυναίκας στην Αρχαιότητα, με έμφαση, φυσικά, στη «Σπαρτιάτισσα».
Η τέταρτη στάση ήταν στο Γεράκι, όπου τους υποδέχθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών και οι υφάντρες του χωριού και τους «μύησαν» στην υψηλή τέχνη της Υφαντικής, του ρόλου που αυτή είχε ιστορικά ως «ψηφίδα» του λαϊκού μας πολιτισμού και αυτού που δύναται να διαδραματίσει στο μέλλον ως μέσο ενδυνάμωσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε ένα πλαίσιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Η τελευταία στάση ήταν στο χωριό Νόμια, όπου, με τη βοήθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Μονεμβάσιας και του Δήμου Μονεμβάσιας, συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, παρακολουθώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φιλμ με θέμα την ενδοοικογενειακή βία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, προσπαθήσαμε να τους «συστήσουμε» τα τοπικά προϊόντα της Λακωνίας (ελιές και ελαιόλαδο, πορτοκάλια και χυμούς, αμυγδαλωτά και σαμουσάδες, υδρόμελι και μαλβάζια κ.ο.κ.) και πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε, καθώς οι βαλίτσες τους γέμισαν με αυτά ως αναμνηστικά και δώρα σε συγγενείς και φίλους, «πίσω» στις πατρίδες τους.
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όσες και όσους (βλ. άνωθεν) βοήθησαν στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή και άρτια διοργάνωση του εν λόγω ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος.
Ευελπιστούμε να βάλαμε ένα «λιθαράκι» στον αγώνα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου